NASA îți dezvăluie locurile neștiute de pe Lună într-un clip 4K
NASA a publicat pe YouTube un clip disponibil până la calitate 4K, în care poți să afli mai multe despre suprafața Lunii, după ce agenția spațială a studiat satelitul nostru natural aproape zece ani.
Clipul a fost publicat încă din primăvara acestui an, durează aproape cinci minute și-ți oferă un scurt tur virtual al regiunilor cunoscute de pe suprafața lunară.
Videoul este un colaj interactiv de imagini realizate de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), o sondă spațială de recunoaștere care studiază suprafața lunară încă din 2009.
NASA se laudă că publică întotdeauna cele mai bune imagini cu noile descoperiri, dar, chiar și așa, clipurile în format 4K sunt destul de rare din partea agenției spațiale și unul dintre puținele în care poți vedea “de aproape” craterele și formațiunile geologice ale Lunii.
Misiunea LRO a fost, evident, de cercetare fotografică pentru că Luna oferă un izvor impresionant de informații din care oamenii de știință ar putea învăța mai multe despre trecutul universului sau, cel puțin, despre formarea sistemului solar.
În timpul călătoriei sale, sonda spațială a descoperit regiuni acoperite de ghețari veșnici care par să se extindă și în partea întunecată a Lunii, cratere subterane, precum și peșteri, despre care încă nu știm cum s-au format.
Cartografierea Lunii ajută cercetătorii să înțeleagă în schimb vârsta acestor cratere primordiale și bazine de lavă vulcanică, dar și structura minerală a solului.
În plus, pe măsură ce se studiază mai în amănunt suprafața satelitului natural al Pământului, cercetătorii vor putea să fie mai siguri cu privire la locurile de aterizare a eventualelor echipaje umane pe care NASA le-ar putea pregăti în viitor.
La aceste date se adaugă, desigur, și informațiile adunate în timpul misiunilor Apollo, efectuate între 1969 și 1972. Istoria Lunii este importantă și pentru istoria Pământului, despre care specialiștii spun că sunt interconectate. Modul în care arată azi suprafața lunară dovedește că aceasta a fost expusă la mai multe fenomene geologice decât am crezut până acum.